czwartek, 21 kwietnia 2016

Kuchenne Trendy 2016, czyli idą zmiany

Cały zeszły tydzień spędziłam w Mediolanie, na jednych z największych targów wnętrzarskich na świecie Salone Del Mobile. Cztery ogromne pawilony poświęcone były tylko kuchniom, dlatego postanowiłam zebrać najważniejsze trendy i ciekawostki przywiezione z Włoch. Czekają Nas zmiany, to nieuniknione. Choć jeszcze się tak w Polsce nie projektuje (z małymi wyjątkami), to czuję, że będzie, bo to dobre rozwiązania, które powinny być dostępne również na naszym rynku, a wiadomo, że to wiedza i zapotrzebowanie kreuje popyt. To jak, jesteście gotowi? Ciekawa jestem czy któreś z tych rozwiązań już znacie i wykorzystaliście w swoich kuchniach lub projektach? To zaczynamy - kolejność przypadkowa :-), tylko zapomnijcie o białych i lakierowanych frontach, przed nami era kuchni matowych, drewnianych i do tego w ciemnych kolorach, przestraszyłam Was? Ok, trochę białych było, ale bardzo, bardzo mało.

FRONTY I BLATY Z NANOPOWŁOKĄ (anti finger print)

Nanotechnologia - zapamiętajcie tę nazwę bo to będzie rewolucja!!!!! Niewidzialna powłoka, którą można stosować na różne rodzaje powierzchni (bezpieczna dla zdrowia i środowiska). Preparat zabezpiecza wszelkie powierzchnie przed osadami, odciskami, kamieniem i tłuszczem. Tak zabezpieczone powierzchnie nie tylko się mniej brudzą, ale eliminują konieczność używania chemicznych środków czystości. Tłuste palce na czarnych frontach? - zapomnijmy o tym, wypróbowałam i nic, nie było żadnych śladów - dla miłośników ciemnych kuchni i frontów z połyskiem to świetna wiadomość.

Po lewej stronie powierzchnia z powłoką nano




BLATY I FRONTY O GRUBOŚCI 0,5 CM

To więcej niż trend, odchodzimy od grubych blatów i frontów, teraz liczy się minimalizm i delikatność. Większość blatów, nawet kamiennych ma cienki, często szlifowany rant, maksymalna szerokość to 1 cm, ale wiele z nich miało 0.5 cm i wszystkie blaty licowały się z frontami. Nie znalazłam żadnej kuchni z blatem, który byłby wysunięty do przodu choćby o centymetr. Płyta meblowa jest coraz cieńsza, a łączenia płyty z płytą są pod kątem 45 stopni - nie widziałam żadnego, lokalnego producenta, który by tak robił w Polsce, czas to zmienić!!! Takie rozwiązania bardzo mi się podobają, często pomimo dużych gabarytów kuchnie wyglądały lekko i elegancko.










GŁĘBOKOŚĆ BLATÓW KUCHENNYCH minimum 70 CM

To kolejne rozwiązanie, które bardzo mi się podoba i moim zadaniem świetnie nadaje się do polskich domów. Kto nic nie trzyma na blacie? No właśnie, a te dodatkowe 10-15 cm daje możliwość ustawienia np. przypraw i dekoracji bez zabierania miejsca do pracy - jak myślicie, czy to rozwiązanie znajdzie zwolenników i naśladowców w naszym kraju? 






ZLEWOZMYWAK ZINTEGROWANY Z BLATEM

Zlew z blatu to zdecydowanie najpopularniejsze rozwiązanie. Ile kamieni, tyle wariacji, tu nawet przykład ruchomego dna zlewozmywaka, który po podniesieniu może być wykorzystany jako blat roboczy. ale jeśli budżet nie pozwala na zakup naturalnego kamienia można użyć płyt ceramicznych, które pięknie imitują kamień naturalny, są bardziej ekonomicznym rozwiązaniem, a dodatkowo łatwym w użyciu. Zwróćcie uwagę na biały trójkąt na blacie, przesunięcie nad nim dłoni uruchamia i zamyka strumień wody w baterii.








Tu przykład blatów i zlewu wykonanego z płyty ceramicznej o grubości 0,5 cm, klejonej.



WYSPA Z NATURALNEGO KAMIENIA

Kuchnie z kamienia naturalnego, to zdecydowanie wyższa półka cenowa i do tego typu rozwiązań potrzebne są spore przestrzenie, raczej nie polskie M, co nie zmienia faktu, że to jeden z najpiękniejszych materiałów naturalnych i powiem Wam szczerze jeśli tylko pozwala na to budżet wybieram naturalne blaty.







OŚWIETLENIE LEDOWE W LISTWACH

Występuje wszędzie, w szafkach, nad blatami, w szufladach całkowicie wyparło oświetlenie punktowe






ZŁOTO, ZŁOTO, ZŁOTO

Kto mnie zna ten wie, że lubię złoty kolor, tym bardziej cieszył mnie fakt, że główną dekoracją kuchenną były złote dodatki, baterie i akcesoria. Złoto nabiera zupełnie innego wyglądu w połączeniu z prostymi formami wystawianych kuchni, mam nadzieję, że ten trend zostanie na długo. Zobaczcie jak wyglądał na żywo.











REGAŁY

Metalowe regały otwarte lub ze szklanymi drzwiami to nie tylko miejsce do przechowywania, ale również do prezentacji.










DREWNO Z ODZYSKU I RUSTYKALNE KLIMATY

To bardzo mocny trend na tegorocznych targach, nie tylko zresztą w kuchniach, pisałam o tym już tutaj













KUCHENNE CIEKAWOSTKI

Uchwyt jest jak biżuteria.... nie zapominajmy, że ten element to prawdziwa dekoracja




 Blat i płyta w jednym, czyli rozwiązanie przyszłości 



 Nowość firmy Faber okap z wyświetlaczem i WIFI pozwoli na wyświetlanie przepisów z interentu podczas gotowania.... tylko, kto później będzie mył tę szybę?



Wiecie czym jest ten trójkąt na blacie? A ja wiem, wystarczy przeciągnąć nad nim dłonią, a zacznie lecieć woda w kranie, to zdecydowanie rozwiązanie, które chciałabym mieć.



 Ptaszki ćwierkają, tym razem na płycie gazowej firmy SMEG, fajny gadżet mam nadzieję, że wygodny w użytkowaniu


Gniazdka elektryczne w blacie, zamknięte i otwarte



Mam nadzieję, że mój post przybliżył Wam kuchenne rozwiązania i trendy 2016. Ciekawe, które z nich chcielibyście mieć w swoich kuchniach....

Pozdrawiam, Kasia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz